HOME
About Us
Disclaimer
Privacy Policy
Contact Us

10th Class PS 2nd Lesson Acid Bases and Salts Textbook Questions and Answers

10th Class PS 2nd Lesson Acid Bases and Salts Textbook Questions and Answers

To join My Telegram Channel Click here

Get FREE Teachers Related News and Job Alerts Directly on WhatsApp Click here

Facebook Click here



Question 1.

A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be

a) 1

b) 4

c) 5

d) 10

Answer: d) 10

Question 2.

A solution reacts with crushed egg-shells to give a gas that turns lime-water milky. The solution contains

a) NaCl

b) HCl

c) LiCl

d) KCl

Answer: b) HCl


Question 3.

10 ml of a solution of NaOH is found to be completely neutralised by 8 ml of a given solution of HCl. If we take 20 ml of the same solution of NaOH, the amount of HCl solution (the same solution as before) required to neutralise it will be

a) 4 ml

b) 8 ml

c) 12 ml

d) 16 ml

Answer: d) 16 ml10 ml of NaOH will neutralise = 8 ml of HCl

10 ml of NaOH will neutralise = 8/10 × 20 = 16 ml of HCl.



Question 4.

Which one of the following types of medicines is used for treating indigestion ?a) Antibiotic

b) Analgesic

c) Antacid

d) Antiseptic

Answer :: c) Antacid

Question 5.

Write word equation and then balanced equations for the reaction taking place when –

a) dilute sulphuric acid reacts with zinc granules.

b) dilute hydrochloric acid reacts with magnesium ribbon.

c) dilute sulphuric acid reacts with aluminium powder.

d) dilute hydrochloric acid reacts with iron fillings.

Answer:

 

Question 6 

Compounds such as alcohols and glucose also contain hydrogen but are not categorised as acids. Describe an Activity to prove it. (Activity 2.8) (TP No. 48)

Answer:

Aim : To prove that alcohols and glucose do not conduct electricity in their solution form.Procedure :

Fix two iron nails on a cork and place this cork in a beaker.

Connect the nails to the two terminals of a 6 volt battery through a switch and bulb a as shown in Figure.

Now add some dilute hydrochloricacid in the beaker and switch on the current. Take the observation. Acid solution in water conducts electricity

Repeat the experiment separately with alcohol and glucose solution.


Observation : You will observe that in case of dilute hydrochloric acid bulb glows but when glucose or alcohol solution is taken in beaker, the bulb does not glow.

Conclusion:

Alcohol and glucose do not conduct electricity suggesting that they do not form ions.

Dilute hydrochloric acid solution conducts electricity suggesting that it forms ion and the electric current is carried through the solution by ions.



Question 7.

Why does distilled water not conduct electricity, whereas rain water does ?

Answer: Distilled water does not contain any ionic compounds like acids, bases or salts. Therefore, it does not dissociate into ions as it is a.weak electrolyte. Salts are present in rain water which help in dissociation of rain water into ions which help in conduction of electricity.

Question 8.

Why do acids not show acidic behaviour in the absence of water ?

Answer:It is because adds do not dissociate into ions in absence of water. But when an acid is dissolved in water, it forms hydrogen ions and hence, show acidic behaviour,

 

Question 9.

Five solutions A,B,C,D and E when tested with universal indicator showed pH as 4, 1, 11,7 and 9, Which solution is

a) neutral ?

b) strongly alkaline ?

c) strongly acidic ?

d) weakly acidic ?

e) weakly alkaline ?

Arrange the pH increasing order of hydrogen-ion concentration.

Answer:

a) ‘D’ with pH = 7 is neutral

b) ‘C’ with pH = 1 1 is strongly alkaline

c) ‘B’ with pH = 1 is strongly acidic

d) ‘A’ with pH = 4 is weakly acidic

e) ‘E’ with pH = 9 is weakly alkaline

C, E, D, A, B is increasing order of H+ ion concentration.

Question 10.

Equal lengths of magnesium ribbons are taken in test tubes A and B. Hydrochloric acid (HCl) is added to test tube A, while acetic acid (CH3COOH) is added to test tube B. Amount and concentration taken for both the acids are same. In which test tube v will the fizzing occur more vigorously and why?



Answer:

Fizzing occurs more vigorously in hydrochloric acid (A) than in acetic acid (B) because HCl is stronger acid than acetic acid. HCf dissociates into H+ and Cl– ions completely whereas acetic acid partially dissociates into its ions.

Question 11.

Fresh milk has a pH of 6. How do you think the pH will change as it turns into curd?

 Explain your answer.

Answer:

pH will decrease form 6

Reason : Curd is more acidic than milk. When milk changes into curd, lactose (organic sugar) present in milk gets converted into lactic acid due to the fermentation process.

Question 12.

A milkman adds a very small amount of baking soda to fresh milk.

a) Why does he shift the pH of the fresh milk from 6 to slightly alkaline ?

b) Why does this milk take a long time to set as curd ?

Answer:

a) It is done to increase the shelf life of milk.

b) The alkaline milk takes a longer time to set into curd because lactic acid being formed has to neutralise the alkali present in it.

Question 13.

Plaster of Paris should be stored in a moisture-proof container. Explain why ?

Answer:

Plaster of Paris changes into a hard solid mass on mixing with water. This solid mass is of gypsum



Due to this reason, Plaster of Paris is always stored in a moisture – proof container.

Question 14.

What is a neutralisation reaction ? Give two examples.

Answer:

The reaction in which a base reacts with an acid is called neutralisation reaction.Examples : NaOH(aq) + HCl(aq) → NaCl(aq) + H2O(l)

HCl(aq) + NHOH(aq) → NH4Cl(aq) + H2O (l)

Question 15.

Give two important uses of washing soda and baking soda.

Answer:

Uses of washing soda:

It is used in glass, soap and paper industries.

It is used in the manufacture of sodium compounds.

It is used as a cleaning agent for domestic purposes.

It is used for removing permanent hardness of water.

Uses of Baking soda:

It is used in soda – acid fire extinguishers.

It is used as an ingredient in antacids, as it neutralises excess acid in the stomach

10th Class PS 2nd Lesson Acid Bases and Salts Textbook Questions and Answers

10th Class PS 2nd Lesson Acid Bases and Salts Textbook Questions and Answers

To join My Telegram Channel Click here

Get FREE Teachers Related News and Job Alerts Directly on WhatsApp Click here

Facebook Click here



Question 1.


You have been provided with three test tubes. One of them contains distilled water and the other two contain an acidic solution and a basic solution, respectively. If you are given only red litmus paper, how will you identify the contents of each test tube ?

Answer:

Divide the red litmus paper in three parts and dip each part in three test tubes. The test tube in which red litmus paper turns blue contains basic solution. The blue litmus paper so obtained is dipped into the remaining two solutions. The one which turns blue litmus paper red again is an acidic solution. The third tube in which there is no change of colour contains water. 

Question 2.

Why should curd and sour substances not be kept in brass and copper vessels ?

Answer:

Curd and sour substances are acidic and acids react with brass and copper and so are not kept in brass and copper vessels.

Question 3.

Which gas is usually liberated when an acid reacts with a metal? Illustrate with an example. How will you test for the presence of this gas ?

Answer:

H2 gas is liberated when an acid reacts with a metal.


Illustration : Set up an apparatus as shown in figure. Take some zinc granules in the test tube. Add some 5 ml dilute hydrochloric acid slowly. Soon the reaction between zinc and hydrochloric acid starts and hydrogen gas is evolved.
Zn + HCl → ZnCl2 + H2


Test for H2 gas : H2 gas is not soluble in water. When passed through soap solution, it gets trapped into bubbles which burn with explosion.




Question 4.

Metal compound A reacts with dilute hydrochloric acid to produce effervescence. The gas evolved extinguishes a burning candle. Write a balanced chemical equation for the reaction if one of the compounds formed is calcium chloride.


Answer:

Since the end product is calcium chloride and the gas formed extinguishes a burning candle, it is CO2, the metal compound A must be calcium carbonate. Hence, the reaction between calcium carbonate and hydrochloric acid is as follows.
 
Question 5.

Why do HCl, HNO3, etc., show acidic characters in aqueous solutions while solutions of compounds like alcohol and glucose do not show acidic character ?

Answer:

H+ ions in aqueous solution are responsible for acidic character. HCl, HNO3 etc. generate H+ ions in water while alcohol and glucose do not do so, and hence do not show acidic character.

Question 6.


Why does an aqueous solution of an acid cortduct electricity ?

Answer:

Acids give ions in aqueous solution and in solution current is carried through ions. Thus aqueous solution of an acid conducts electricity.

Question 7.

Why does dry HCl gas not change the colour of the dry litmus paper ?

Answer:

Dry HCl gas does not generate H* ions and hence does not change the colour of dry litmus paper.

Question 8.


While diluting an acid, why is it recommended that the acid should be added to water and not water to the acid ?

Answer:

When an acid is mixed with water, there is evolution of a large amount of heat. Therefore, acid is slowly added to water. If on the other hand, water is added to acid, it might spill on your body and cloths due to explosion and evolution of sudden and large amount of heat. 

Question 9.

How is the concentration of hydronium ions (H3O+) affected when a solution of an acid is diluted ?

Answer:

Concentration of hydronium ions (H3O+) decreases when a solution of an acid is diluted.

Question 10.


How is the concentration of hydroxide ions (OH–) affected when excess base is dissolved in a solution of sodium hydroxide ?

Answer:

Concentration of hydroxide ions (OH+) increases. When excess base is dissolved in a solution of sodium hydroxide.


Question 11.


You have two solutions, A and B. The pH of solution A is 6 and pH of solution B is 8. Which solution has more hydrogen ion concentration ? Which of this is acidic and which one is basic ?

Answer:

Solution A has more hydrogen ion concentration. Solution A is slightly acidic and solution B is slightly basic.

Question 12.


What effect does the concentration of H+ (aq) ions have on the nature of the solution?

Answer:


More the concentration of H+ ion, higher the acidic nature of the solution higher the acidic nature of the solution. 

Question 13.


Do basic solutions also have H+ (aq) ions ? If yes, then why are these basic ?

Answer:


Yes, basic solutions also have H+ ions. However, their concentration is less as compared to the OH– ions that makes the solution basic.

Question 14.


Under what sdil condition do you think a farmer would treat the soil of his fields with quick lime (calcium oxide) or slaked lime (calcium hydroxide) or chalk (calcium carbonate) ?

Answer:


Plants work well in the pH range 6 – 8. So, when the soil becomes acidic farmers treat the soil fields with bases like quick lime or slaked lime or chalk.

Question 15.


What is the common name of the compound CaOCl2 ?

Answer:


Bleaching powder.

Question 16.


Name the substance which on treatment with chlorine yields bleaching powder.

Answer:


Dry slaked lime (Ca(OH)2). 

Question 17.


Name the sodium compound which is used for softening hard water.

Answer:


Washing soda, i.e., sodium carbonate (Na2CO3.10H2O)

Question 18.


What will happen if a solution of sodium hydrogen carbonate is heated ? Give the equation of the reaction involved.

Answer:


Sodium hydrogen carbonate on heating gives sodium carbonate and CO gas is evolved.
2NaHCO3 → Na2CO3 + CO2 + H2O

Question 19.


Write an equation to show the reaction between Plaster of Paris and water.


Answer:



 

Work Adjustment Surplus Teachers List 2026-27

Work Adjustment Surplus Teachers List 2026-27 

పనిసర్దుబాటు మిగులు ఉపాధ్యాయుల జాబితా విడుదల.

జూన్ 30 రోల్ ప్రకారం రాష్ట్ర వ్యాప్తంగా 7129 మిగులు ఉపాధ్యాయులుగా గుర్తింపు.

తదుపరి ఆదేశాల ప్రకారం మండల స్థాయిలో కౌన్సెలింగ్ నిర్వహణ

అయితే, టీచర్ ఇన్ఫర్మేషన్ సిస్టమ్ (TIS) లో నమోదైన డేటా ఆధారంగా లేదా ఇతర కారణాల వల్ల, కొన్నిచోట్ల జూనియర్ల కంటే సీనియర్లు Surplus‌గా కనిపించడం, అలాగే కొంతమంది ఉపాధ్యాయుల వివరాల్లో చిన్నచిన్న పొరపాట్లు ఉన్నట్లు గమనించబడింది.

To join My Telegram Channel Click here

Get FREE Teachers Related News and Job Alerts Directly on WhatsApp Click here

Facebook Click here


రాష్ట్ర వ్యాప్తంగా వివిధ జిల్లాల్లో మిగులు ఉపాధ్యాయులు

ఈ వివరాలను సరిదిద్దేందుకు MEO Login మరియు District Office Loginలలో త్వరలో Correction Option అందుబాటులోకి తీసుకురాబడుతుంది. ఆ ఆప్షన్ అందుబాటులోకి వచ్చిన వెంటనే సంబంధిత వివరాలను సరిచేసుకోవచ్చు.


డేటా సవరణలు పూర్తయిన అనంతరం Surplus జాబితాలు కూడా సవరించబడతాయి. తద్వారా, నిబంధనల ప్రకారం అర్హత కలిగిన సీనియర్ ఉపాధ్యాయుడు సిద్ధపడి (Willingness) ఉంటే వారి పేరు, లేకపోతే తదుపరి అర్హత కలిగిన జూనియర్ ఉపాధ్యాయుని పేరు పరిగణనలోకి వస్తుంది.


కాబట్టి, ప్రస్తుతం కనిపిస్తున్న జాబితాల గురించి ఎవరూ ఆందోళన చెందాల్సిన అవసరం లేదు. అవసరమైన డేటా సవరణలకు అవకాశం కల్పించిన తరువాత, మొత్తం డేటాను పరిశీలించి, శుద్ధి చేసిన అనంతరమే తదుపరి ప్రక్రియ చేపట్టబడుతుంది.


Click here to Download Surplus Teachers List 

AP TET DSC General English Weekly Test 3

AP TET DSC General English Weekly Test 3
 


AP TET DSC General English Weekly Test 3



To join My Telegram Channel Click here

Get FREE Teachers Related News and Job Alerts Directly on WhatsApp Click here

Facebook Click here

AP TET PAPER I & PAPER 11 General English weekly Test Quiz 3




AP TET / DSC General Telugu Study Material Quiz Grand Test

AP TET / DSC General Telugu Study Material Quiz Grand Test

AP TET / DSC General Telugu Study Material Quiz Grand Test. AP TET / DSC General Telugu Study Material AP TET General Telugu Quiz AP TET General Telugu Important Bits AP DSC study Material AP DSC important questions with Answers AP DSC General Telugu Quiz.

To join My Telegram Channel Click here

Get FREE Teachers Related News and Job Alerts Directly on WhatsApp Click here

Facebook Click here

AP TET / DSC General Telugu Study Material Day wise Practice bits



S NoDay Telugu Quiz Link
1Day 1 Quiz Click here 
2Day 2 QuizClick here 
3Day 3 QuizClick here 
4Day 4 QuizClick here 
5Day 5 QuizClick here 
6Day 6 QuizClick here 
7Day 7 QuizClick here 
8Day 8 QuizClick here 
9Day 9 QuizClick here 
10Day 10 QuizClick here 
11Day 11 QuizClick here 
12Day 12 QuizClick here 
13Day 13 QuizClick here 
14Day 14 QuizClick here 
15Day 15 QuizClick here 
16Day 16 QuizClick here 
17Day 17 QuizClick here 
18Day 18 QuizClick here 
19Day 19 QuizClick here 
20Day 20 QuizClick here 



AP TET / DSC General Telugu Study Material Weekly Wise Grand Test 


S NoWeekWeekly General
Telugu 
Grand Test Link
11st WeekClick here
22nd WeekClick here 
33rd WeekClick here 



AP TET / DSC General English Study Material Quiz Grand Test

AP TET / DSC General English Study Material Quiz Grand Test


AP TET / DSC General English Study Material AP TET General English Quiz AP TET General English Important Bits AP DSC study Material AP DSC important questions with Answers AP DSC General English Quiz.

To join My Telegram Channel Click here

Get FREE Teachers Related News and Job Alerts Directly on WhatsApp Click here

Facebook Click here

AP TET / DSC General English Study Material Day wise Practice bits



S NoDay Quiz Link
1Day 1 Quiz Click here 
2Day 2 QuizClick here 
3Day 3 QuizClick here 
4Day 4 QuizClick here 
5Day 5 QuizClick here 
6Day 6 QuizClick here 
7Day 7 QuizClick here 
8Day 8 QuizClick here 
9Day 9 QuizClick here 
10Day 10 QuizClick here 
11Day 11 QuizClick here 
12Day 12 QuizClick here 
13Day 13 QuizClick here 
14Day 14 QuizClick here 
15Day 15 QuizClick here 
16Day 16 QuizClick here 
17Day 17 QuizClick here 
18Day 18 QuizClick here
19Day 19 QuizClick here 
20Day 20 QuizClick here 



AP TET / DSC General English Study Material Weekly Wise Grand Test 


S NoWeekWeekly General
English 
Grand Test Link
11st WeekClick here
22nd WeekClick here 
33rd WeekClick here 



AP TET DSC General Telugu Weekly Test 3

AP TET DSC General Telugu Weekly Test 3


AP TET DSC General Telugu Weekly Test 3



To join My Telegram Channel Click here

Get FREE Teachers Related News and Job Alerts Directly on WhatsApp Click here

Facebook Click here

AP TET PAPER I & PAPER 11 General Telugu weekly Test 3



Recent Posts